A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт. Матеївецька сільська рада
e-mail: mateivoth@ukr.net	   тел. (03433) 9-21-97          графік роботи: пн-пт 8:00-17:15

ФІЛОСОФІЯ ПЕРВИНКИ

Дата: 14.06.2018 14:53
Кількість переглядів: 969

День медичного працівника відзначаємо на знак подяки тим, хто кожного дня бореться за наше здоров’я і життя. Медики допомагають нам з’явитись на світ, від першого і до останнього дня вони поруч. Попри всі реформаторські цунамі головним завданням для медичного працівника було й залишається здоров’я пацієнтів. Особливої ваги набувають функції первинної ланки медицини: рання діагностика захворювання, пропагування здорового способу життя і звичка стежити за своїм здоров'ям.


Такою є філософія об’єднаних територіальних громад, які мають сьогодні значні повноваження з розвитку первинної медицини на своїй території і добре усвідомлюють: лікарня у кожному селі – це ще не запорука здоров’я мешканців. Тож як працюється нинішнім медикам в умовах реформування галузі? – запитую напередодні професійного свята у головного лікаря Матеївецького центру первинної медико-санітарної допомоги Богдана Вальчука.
– Після реорганізації центральної районної лікарні було створено районний центр первинної медичної допомоги, при якому до 1 вересня 2017 року успішно діяли усі амбулаторії, – розповідає Богдан Іванович. – Згодом почались проблеми з виплатою зарплати, матеріально-технічним забезпеченням, що, звісно, відображалось і на морально-психологічному кліматі. Оскільки ми на той момент знаходились на території Матеївецької ОТГ – ідеться про амбулаторію з ФАПами села Перерів, і амбулаторію з ФАПами села Залуччя (всього дві амбулаторії, сім ФАПів, 32 медики, які обслуговують майже сім тисяч мешканців) – було прийнято рішення від’єднатись від районного центру ПСМД. На сесії ОТГ вирішили створити свій комунальний заклад: комунальне некомерційне підприємство Матеївецької сільради ОТГ «Матеївецький центр первинної медико-санітарної допомоги». Це дало можливість керувати штатним розписом і складати договори згідно з Законом України про реформу медицини. Якраз цим наразі й займаємось, інтенсивно підписуємо декларації з пацієнтами. 
- Матеріальних ресурсів вистачає?
- Починаючи з вересня минулого року усі наші медичні працівники отримують у повному обсязі заробітну плату з усіма належними виплатами – для людей це найважливіше. Маємо також усе необхідне для невідкладної допомоги. Повністю забезпечені паливно-мастильними матеріалами. Медичні заклади цілком комп’ютеризовані: маємо комп’ютери, сканери, безперебійний інтернет. Тобто, усе належне від громади ми маємо вчасно і повністю. Тепер головне, аби нам не перешкоджало Міністерство охорони здоров’я чи інші заклади, які вперто хочуть жити по-старому.
- Що маєте на увазі?
- Останні звіти, які від нас вимагають – ще зразка 1998 року, а деякі – ще з радянських часів. Старі кадри взагалі бояться реформ. Ще в 2014 році, як депутат районної ради, я неодноразово звертався до наших чиновників з приводу реформування галузі, але жодного разу не почув від них бачення перспектив подальшого розвитку медицини. Слава Богу, що з березня цього року наш міністр ліквідувала основні форми звітів, що дало нам можливість менше займатись паперами, а більше – роботою… Тим не менше, ситуація у медицині наразі нагадує майже класику жанру: старі кадри не хочуть, молоді занадто активні. Темпи реформ змушують до 1 липня укласти угоди з Національним агентством охорони здоров’я. Це нереально. Америка до цього йшла 15-20 років. У Польщі за рік зареєстрували всього 10 відсотків населення. А ми маємо встигнути укласти угоди з усіма стовідсотково, бо з 1 липня фінансування за старим зразком припиняють. 
- Реформа медицини вимагає і від лікаря іти в ногу з часом, уміти працювати з сучасною технікою…
- Але насамперед лікар має бути справжнім фахівцем. Кваліфікація кадрів, яких випускають наші медзаклади, – це дуже велике питання. Наше покоління лікарів було готове приймати рішення, чого, на жаль, не скажеш про нинішніх. Якщо студент не бачив пацієнта до шостого курсу – про що можна говорити? Нас вчили професори: якщо пацієнт виходить від вас без посмішки – вам треба міняти професію. А хто нині цим переймається? Нині людей не виліковують, а лікують, і чим довше, тим краще. Скажімо, лікування пневмонії нині коштує в загальному близько 500-600 гривень. Ту саму пневмонію у місті лікуватимуть приблизно за дві тисячі. У обласному центрі це вже потягне тисяч на десять. Індустрія!
- Останнім часом на різних рівнях ідеться про скорочення медичних кадрів. Як Ви гадаєте, це виправдано?
- Пригадую, як 1998 році було ліквідовано лікарню в Залучі, Ковалівці, багатьох районах області. Це було зроблено правильно, але невчасно. Треба було робити це, скажімо, в 2009 році, коли люди отримали інтернет, купили мобільні телефони, автомобілі, і за 15-20 хвилин можуть добратись у будь-яку точку району. Паралельно тоді ж Івано-Франківську медичну академію перетворили на медичний університет – це автоматично призвело до збільшення кількості кадрів, зарплат, збільшення кількості прийому студентів і середнього медичного персоналу медучилищ. Лікарні скоротили, і в результаті пропозиція значно перевищила попит. У нас на одного лікаря, який займається практичною діяльністю, припадає восьмеро чиновників, які нічим не займаються! У нас утричі більша кількість медиків, як у Німеччині. Там одна медсестра працює з двома лікарями. А у нас кожна медсестра має свій журнал, на який є двоє перевіряючих!..
- Цікава статистика!
- Статистика у медицині це взагалі щось унікальне. З усіх даних тільки дві цифри достовірні: народжуваність і смертність. Ви гадаєте, у нас люди масово мають гіпертонічну хворобу? Нам згори спускались показники, яким має бути відображений у звітах відсоток гіпертонічної чи ішемічної хвороби. Через три місяці показники зростали удвічі. Від цього залежали рейтингові показники закладу і кошти, які виділялись на лікування, так звана реімбурсація. Чим більша цифра хворих у звітах, тим більше коштів хтось отримає...
- Які плани маєте?
- Наш голова Петро Книшук має намір створити місцевий діагностичний центр, придбати апарат УЗД, лабораторію. Останнім часом почали працювати два стоматкабінети. Хочемо також мати свою аптеку. Загалом хотів би побажати усім медикам краю працювати в таких умовах і з таким забезпечненням, яке має медицина у нашій громаді. 
- Маєте можливість привітати колег…
- Шановні колеги! Ви даруєте людям найдорожче – здоров’я, віру та надію. З нагоди свята вітаю усіх працівників охорони
здоров’я. Нехай сторицею повертається до вас добро, дароване людям, хай у ваших домівках завжди панують щастя і мир. Міцного здоров’я, благополуччя і добра вам!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь