A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт. Матеївецька сільська рада
e-mail: mateivoth@ukr.net	   тел. (03433) 9-21-97          графік роботи: пн-пт 8:00-17:15

ТАКИХ МОЖЛИВОСТЕЙ ЩЕ НЕ БУЛО

Дата: 11.04.2019 10:35
Кількість переглядів: 654

Таких можливостей, як зараз є в об’єднаних громад, не було ще ніколи. ОТГ мають кращу динаміку бюджетних надходжень, значний фінансовий ресурс, вони більше охоплені проектами і програмами державних капітальних вкладень, а також міжнародної технічної допомоги. Реформа децентралізації нині – пріоритетна, така, що є основою змін у державі. У багатьох селах про такі можливості взагалі могли тільки мріяти! Розмовляємо про це з Михайлом Підлетейчуком, завідувачем господарською частиною Матеївецької ОТГ, під час недавньої імпровізованої подорожі весняними селами громади.


Їдемо добротною, рівненькою асфальтівкою, обабіч – свіжоскошений сухостій, готовий до вивезення, біля установ, у центрі сіл – дружна толока, громади наводять лад. 
– Є така приказка: як рік розпочнеш, таким він і буде, – розповідає Михайло Мирославович. – Ми продовжили розпочаті торік роботи досить жваво, без зволікань, надалі нас теж чекає інтенсивна праця на спільний позитивний результат. Пріоритети на найближчий час визначені головою ОТГ Петром Книшуком і підтримані мешканцями громади: завершення добудови школи у Дебеславцях, міст через Прут, який сполучить Дебеславці і Замулинці, а також дороги Загайпіль-Пістинь, Корнич-Завалля та інші. Тримаємо курс на оновлення дорожнього покриття у всіх селах громади. Ось, наприклад, якраз їдемо вулицею Садовою у Пилипах, відремонтованою торік восени до відкриття спортивного майданчика. Недавно на цій бічній вулиці встановили освітлення, тож і діти довше можуть займатись на майданчику, і людям вже не доводиться вночі сліпати…
– Вже не ходимо навпомацки, – усміхається мешканець Садової Михайло Герман. – Тут ніколи не було освітлення, а тепер майже 80 відсотків села поволі забувають про те, як раніше жили без цього надбання цивілізації… 
Тим часом наш журналістський екіпаж уже в Залучі. Вулиця Лесі Українки підсипана гравієм, вздовж на стовпах – новенькі ліхтарі. Центральні вулиці у громаді освітлені давно, тепер черга дійшла і до бічних.
– Особливо відчуваються переваги вуличного освітлення у осінньо-зимовий час, – долучається до розмови Христина Костенко, яка тут мешкає. – Діти повертаються із додаткових занять, гуртків, секцій, – і батькам спокійніше, і дітям комфортніше.
– Торік у серпні повінь знищила місток через цей потічок, який проїжджаємо, Березівка добряче вийшла з берегів, – розповідає дорогою Михайло Підлетейчук. – Ми цьогоріч підняли мостову плиту, встановили бетонні блоки, відвели воду, тож повінь уже не загрожуватиме. Завтра встановлюємо тут перила, труби і все необхідне для цього придбали… Ще один із проектів, запланованих у Залуччі на найближчу перспективу: пожежне депо. Уже виготовляємо проектно-кошторисну документацію.
Зупиняємось, аби сфотографувати білочку, яка щось шукає прямо на дорозі перед авто. До нас виходить мешканець вулиці Української Михайло Дем’янюк, вітаємось. Питаємо, чи не заважає вуличне освітлення спати вночі. Той усміхається, каже, що нарешті темрява селу не страшна, ще би автобус ходив прямий до Коломиї… Михайло Підлетейчук відповідає, що це стане можливим після спорудження моста між Дебеславцями і Замулинцями, питання узгоджено в Мінрегіонбуді. Детальніше про перспективи села розповідає Михайло Чобанюк, староста Дебеславців, Залуччя, Ганнева, Липників:
– Ми запланували ремонт усіх комунальних доріг – це понад три кілометри гравійного покриття. Об’єкт номер один – наша школа. Підшутрували частину вулиці Шкільної, Українську, у Ганневі – вулицю Довбуша капітально відремонтували. В Залуччі підсипали шутром частину вулиці Шевченка, незабаром завершимо її, візьмемось за вулиці Черемшини, Довбуша. На часі – благоустрій, весняне прибирання. Ми замовили 40 хвойних і 18 плодових саджанців на прохання церковного комітету, будемо озеленювати територію.
Загалом сонячний весняний день спонукав до активного благоустрою у багатьох селах. Ось минаємо могилу Січовим стрільцям у Тростянці, тут кипить робота.
– Хочемо облагородити довколишню територію, – розповідає староста Тростянки, Кропивища і Пилипів Роман Пустовар. – Маємо намір викласти тут тротуарну плитку, облаштувати все, як належить, біля каплички. Техніку нам надає комунальне господарство, руки у всіх працьовиті, тож зовсім скоро ви це місце не впізнаєте. Загалом у селах нашого старостинського округу вже цьогоріч зроблено чимало. Замінили водостічну трубу через дорогу в Кропивищі, встановили вуличне освітлення у Пилипах на вулиці Шевченка, пошутрували бічні вулиці Франка і Зелену, зрізали сухі дерева у Тростянці, посадимо липи, туї, різні кущі, облаштовуємо водозгін біля дороги... 
Має що розказати нам і староста Семаківців, Замулинців, Криничок Іван Назарійчук, який на момент розмови якраз брав безпосередню участь у перекритті клубу в Семаківцях:
– Капітально ремонтуємо клуби і тут, і в Замулинцях. Замулинецький теж будемо перекривати, встановимо плитку в залі. Крім цього, у стадії капітального ремонту й фельдшерсько-акушерський пункт у Замулинцях, маємо ще чимало планів соціально-економічного розвитку наших сіл…
Ми повертались до Коломиї, а вздовж дороги на стовпах горнулись одне до одного бузьки. Клекотіли, тріпотіли крильми, закликаючи до своїх і до людських осель тепло і втіху. Це добрий знак, усе в нас буде добре…Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь