A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт. Матеївецька сільська рада
e-mail: mateivoth@ukr.net	   тел. (03433) 9-21-97          графік роботи: пн-пт 8:00-17:15

ГОРДІСТЬ ГРОМАДИ

Дата: 22.05.2019 14:11
Кількість переглядів: 792

На сесії обласної ради, яка відбулась 17 травня 2019 року, за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, культурно-освітній  розвиток, вагомі та трудові здобутки та високий професіоналізм, Указом Президента України відзначені відомі особистості краю. Зокрема, почесного звання «Заслужений працівник культури України» удостоєно керівника Народного аматорського духового оркестру «Водограй» Матеївецької ОТГ при Будинку культури с. Матеївці Миколу Василевича.


Ще під час служби в армії Миколі запропонували очолити військовий оркестр – це був перший успішний досвід роботи з колективом. Після армії працював у Коломиї, отримав запрошення грати у відомому ресторані «Карпати» – разом з Коганом і Юзьківим. Комусь із вищого керівництва сподобалось його виконання, і ось уже пан Микола – перша труба у міському Будинку культури (згодом – Будинок офіцерів). Тоді ж відбулась його доленосна зустріч зі світлої пам’яті Богданом Дутчаком і Христиною Михайлюк – художніми керівниками жіночого вокального ансамблю «Росинка» Прикарпатського університету.

Після закінчення навчання в університеті Микола Василевич  почав працювати у міському Будинку культури, паралельно голова профспілки заводу «Коломиясільмаш» Леонід Черних запропонував йому створити і очолити на підприємстві духовий оркестр. Миколі Ярославовичу вдалось не тільки створити з нуля новий творчий колектив, підготувати оригінальну програму, а й першим в області за неповний рік привести сільмашівських оркестрантів до звання «народний». Завдяки йому 1982 року Коломия здобула перший в області народний самодіяльний духовий оркестр. 

Де би пан Микола не працював – і в 10 училищі, і в педучилищі, і в правоохоронних органах – його оркестри завжди на всіх конкурсах здобували призові місця. У педучилищі завдяки його клопотанням вдалося відкрити відділ духових інструментів. На пропозицію Богдана Гдичинського створив оркестр у правоохоронних органах. Але музика залишалась його пріоритетом навіть з погонами на плечах. Одного разу, щоб здивувати журі котрогось конкурсу, опанував гру на самому… мудштуку. Має номінацію «Віртуоз» на фестивалі в Євпаторії, чимало грамот і нагород. На фестивалі «Карпатське коло» в Шешорах Миколу Василевича внесено до книги рекордів Карпатського регіону за виконання на трембіті Гімну України.

Опісля протягом двох років пан Микола проживав на Тернопільщині, але без оркестру не міг – створив у місті Зборів новий колектив. Виступали з великим успіхом, їх радо зустрічали у різних куточках області.

2 травня 2017 року на запрошення голови ОТГ Петра Книшука Микола Василевич провів першу репетицію з новоствореним духовим оркестром «Водограй» Матеївецької ОТГ. Народжений з ініціативи Петра Васильовича оркестр із перших виступів завоював серця публіки майстерністю виконання і різноманітністю репертуару. Щодо оркестровок і самої програми, Микола Василевич щиро дякує надійним помічникам з Тернопільського «Оркестру волі», диригентам, фахівцям-інструментальникам: директору Володимиру Грицаю, Михайлу Вятику і Мирославу Кушніру. Програма колективу базується на золотому фонді української пісні. Власне, злагоджена праця дала результати: в кінці червня 2017-го року оркестр узяв участь у міжнародному конкурсі в Долині, а через рік, здобув почесне звання народного аматорського колективу. А тепер і сам Микола Василевич з рук голови обласної ради Олександра Сича отримав почесну відзнаку «Заслужений працівник культури України».



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь