A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт. Матеївецька сільська рада
e-mail: mateivoth@ukr.net	   тел. (03433) 9-21-97          графік роботи: пн-пт 8:00-17:15

Отруєння рослинами в побуті

Дата: 25.06.2021 10:28
Кількість переглядів: 350

    Отруєння рослинами частіше зустрічається у дітей, коли вони беруть до рота або з’їдають апетитні на вигляд ягоди, стеблі, насіння або листя таких рослин. Найбільш небезпечним є цикута або вєх отруйний – багаторічна рослина. Вона має стебло до 1,5 м висоти, дрібні білі квіти, які зібрані у парасольку, за зовнішнім виглядом та запахом нагадує сельдерей та петрушку. Росте він уздовж берегів річок та каналів. Особливо отруйним є кореневище рослини, яке приймають за моркву, чи буряк. Він солодкий на смак та має запах сушених яблук. При отруєнні швидко розвивається важкий стан: біль в шлунку, головокружіння, слинотеча, блювота, утруднене дихання, судоми. Смерть може настати в найближчі 1-2 години після появи перших ознак отруєння.

Боліголов плямистий – рослина завдовжки 1 м з характерними темно-червоними плямами на нижній частині стебла. Його листя дещо нагадує листя петрушки, тому може помилково викотистовуватись в їжу. Якщо листя розтерти в руці можна почути характерний неприємний запах. Корінь боліголова – блідо-жовтого кольору, нагадує корінь петрушки. Отруєння супроводжується судомами, швидко розвивається загальна слабкість та смерть від паралічу дихання.

Чорна блекота – рослина вкрита дрібними клейкими ворсинками, квіти - брудного жовтого кольору з неприємним запахом, корінь – м’який, соковитий, на смак – кисло-солодкий. Всі частки рослини є отруйними. Листя блекоти помилково приймають за листя щавелю, а коріння – за клубні петрушки. Увагу дітей привертають коробочки з насінням, які нагадують макові зернята. Через 10-15 хвилин, а іноді декілька годин після вживання насіння з’являються характерні ознаки отруєння: зіниці розширюються та не реагують на світло, пересихає в роті, наростає збудження, починаються зорові галюцинції від яких хворий намагається втекти. Саме такий стан сильного збудження та потьмарення свідомості називають в народі «блекоти наївся». Після стану збудження виникає стійке бажання спати.

Красавка (беладонна) –бур’ян, росте уздовж доріг, полів, запущених ділянках землі. Високий стебель та широке пухнасте листя. Плоди – чорні ягоди, які нагадують дрібні вишні, солодкі на смак. Симптоми отруєння: сильне збудження, маячіння, потьмарення свідомості з’явлються через декілька хвилин після вживання ягід. Характерною ознакою є розширення зіниць та розлади зору. Для того, щоб отруїтись, достатньо з”їсти 3-4 ягоди.

Дурман – насіння цієї рослини викликають стан, схожий з отруєнням при вживанні блекоти та красавки. Рослина, висотою до 1,5 м має велике овальне листя та білі квіти, які за формою нагадують дзвіночок. Плоди дурману – яйцеподібні корбочки з великою кількістю колючок на верхівці – містять до 500 дуже отруйних зернят.

Вовче лико - його кущі ростуть в лісі. Він має яйцеподібне листя, темно-розові квіти та дуже отруйні ягоди. Навіть 10-12 ягід можуть викликати: запалення слизових оболонок рота, шлунка, кишечника, сечовивідних шляхів, згодом з’являється кривавий пронос, кров в сечі, судоми. Смерть настає в результаті ослаблення серцевої діяльності.

Також отруйними можуть бути: темно-червоного кольору соковиті ягоди декоративної рослини жимолость (козолист); круглі жовтогарячого кольору плоди конвалії; насіння рицини, яке нагадує боби чи фасоль; ягоди чорної бузини; кісточки калини; фіолетово-чорні ягоди крушини (жостер); смертельно небезпечне для життя листя та насіння кустарника тиса.

Зав. відділення організації  санітарно гігієнічних досліджень          Козовий В.С.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь