A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт. Матеївецька сільська рада
e-mail: mateivoth@ukr.net	   тел. (03433) 9-21-97          графік роботи: пн-пт 8:00-17:15

Водно-нітратна метгемоглобінемія у дітей, профілактика

Дата: 25.06.2021 13:04
Кількість переглядів: 667

Постійний контроль Коломийським районним центром ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» за якістю криничної води та каптажів на території  району свідчить, що в багатьох джерелах нецентралізованого водопостачання перевищено норми вмісту нітратів .

Постійний контроль Коломийським районним центром ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» за якістю криничної води та каптажів на території  району свідчить, що в багатьох джерелах нецентралізованого водопостачання перевищено норми вмісту нітратів .

Вживання води з перевищенням у ній норми вмісту нітратів (понад 50 мг/дм3)  становить небезпеку для здоров‘я людини й викликає захворювання водно-нітратною метгемоглобінемією. Згадана хвороба (її ще називають – токсичний ціаноз), як правило, діагностується в дітей раннього віку при штучному вигодовуванні, коли суміш готують на криничній воді з перевищеними нормами нітратів і нітритів.

 Водно-нітратна метгемоглобінемія розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров‘ю й пов‘язана з утворенням високого рівня метгемоглобіну в крові та втратою здатності еритроцитів крові переносити кисень до органів та тканин. У цьому випадку в організмі дитини розвивається кисневе голодування, що призводить до важких наслідків і навіть смерті.

Чутливими до нітратів є також особи похилого віку, хворі на анемію, дихальну та серцево-судинну системи. Трапляються випадки захворювання й у дітей старшого віку (після споживання води з високим вмістом нітратів).

Після перших клінічних симптомів гострого отруєння (посиніння шкіри, проноси, рвота, задуха, судоми) треба негайно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою. Адже сім-вісім відсотків таких отруєнь стають причиною смерті людей.

Як відомо, якість води втрачається через незахищеність поверхневого водоносного горизонту від забруднення відходами тваринницьких господарств, значне антропогенне навантаження на території, проникнення забруднень із поверхневими стоками, нераціональне використання та зберігання мінеральних і органічних добрив, порушення гігієнічних вимог при розташуванні й утримуванні криниць (несвоєчасній їх очистці та дезинфекції).

Тому категорично заборонено використовувати воду з криниць і каптажів, у яких вміст нітратів перевищує нормативні показники.

Здійснити необхідні дослідження питної води можна в Коломийському районному центрі ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»  (м. Коломия, в. Гетьтманська, 30).

Пам’ятайте про вплив  нітратів та будьте небайдужі до свого здоров’я.

Зав. відділення організації сан. гіг. досліджень Козовий В.С. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь