A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт. Матеївецька сільська рада
e-mail: mateivoth@ukr.net	   тел. (03433) 9-21-97          графік роботи: пн-пт 8:00-17:15

Свято, що поєднало теперішнє, минуле і майбутнє

Дата: 18.10.2021 10:39
Кількість переглядів: 3317

17 жовтня відбулось урочисте святкування Дня села Трач, що входить до складу Матеївецької територіальної громади. Цей чудовий день об’єднав людей різного віку – від малого до великого, щоб не лише  переглянути концертну програму, відпочити, але й поспілкуватися один з одним та просто весело й цікаво провести час. Вкотре підтвердилася істина, що кожна людина – це не відірваний від дерева листок, а продовження певного роду, дитя краю, який має свою культуру та історію. Взагалі наша земля овіяна духом свободи, окроплена кров’ю наших пращурів, рясно полита солоним потом хліборобів, прекрасна будь-якої пори року своєю особливою, лише їй притаманною красою.

Перша письмова згадка про село Трач датована 1781 роком, хоча археологічні знахідки свідчать про заселення цієї місцевості ще за 3-5 тисяч р. до н. е. Як окреме село Трач з Дебеславців виділилось у 1900 році.

Так як всі добрі справи починаються з Божого благословення, то свято благословили всечені отці - настоятель храму ПЦУ Різдва Пресвятої Богородиці с. Трач - отець Василь та настоятель храму ПЦУ Покрови Пресвятої Богородиці с. Цуцулин - отець Василь.

Схилили голови, згадавши тих, хто віддав своє життя за незалежність, волю і мир в Україні, поклали квіти до могили Січовим Стрільцям, пам’ятника Героям Небесної Сотні та хвилиною мовчання вшанували пам’ять односельців.

Привітати з такою важливою подією, 240-ою річницею з дня першої писемної згадки про село, завітали почесні гості – депутат Івано-Фрагнківської обласної ради Орися Книшук, голова сільської ради Матеївецької територіальної громади Любомир Веселовський. З вітальним словом звернувся до всіх присутніх і староста старостинського округу сіл Трач, Гуцулівка, Кривоброди, Цуцулин, Корости Ігор Черешньовський.

За доброю традицією, сільський голова Любомир Веселовський вітав людей, якими пишається село Трач. Серед них, за вагомий особистий внесок у забезпечення суверенітету і територіальної цілісності української держави, мужність і героїзм та з нагоди 240-ї річниці з дня першої писемної згадки про село Трач Грамотою сільського голови були відзначені учасників бойових дій на сході України: Віктор Боднарук, Володимир Підлетейчук та Василь Кіщук. Подяками Любомир Михайлович відзначив: всечесних отців – отця Василя - настоятеля храму ПЦУ Різдва Пресвятої Богородиці с. Трач та отця Михайла - настоятеля храму УГКЦ Різдва Пресвятої Богородиці с. Трач, за особистий внесок у розвиток духовності краю, утвердження християнських традицій, ідей милосердя і злагоди у суспільстві. За активну громадську позицію, вагомий особистий внесок у культурно-мистецьке життя села подякою відзначений і депутат Матеївецької сільської ради Богдан Ганущак.

 Є у с. Трач люди, якими пишається село. Вони стали відомими, і ніколи не поривали зв’язки з селом. Це письменник Роман Іваничук; його брат Євген; поет Михайло Пилатюк; доктор педагогічних наук, професор Микола Черпінський, лікар-хірург Олег Атаманюк, лікар невролог, кандидат медичних наук Василь Дем`янюк.

Великою гордістю для села Трач є його мешканці. Тож вітання линули і для найстаршої пари села – Петра та Марії Стручук, які прожили разом 62 роки. Сільський голова вручив пару кролів, як цінний подарунок для подружжя. Село Трач молодіє новоствореними подружжями. Недавно  на весільний рушник стала молода пара – це Сергій та Наталія Корнеюки. А згодом їхня родина поповнилася чарівною донечкою, наймолодшою жителькою нашого села – Алінкою Корнеюк. Алінці Любомир Михайлович теж вручив цінний подарунок.

Гарний настрій присутні отримали від чудової концертної програми. Свої виступи подарували глядачам аматори художньої самодіяльності громади – народний аматорський духовий оркестр «Водограй» (керівник Тарас Танасійчук), хоровий колектив «Барви Запруття» клубу с. Дебеславці (керівники Василь Волошенюк та Ольга Яремчук), вокальне тріо «Мелодія душі» та вокальний жіночий ансамбль клубу с. Семаківці (керівник Тетяна Оленюк), дует у складі Віти та Ірини Тодорів з с. Тростянка, учасниця художньої самодіяльності народного дому с. Перерив Леся Нагляк, вихованці Матеївецької дитячої школи мистецтв: Роман Назарійчук, Вероніка Шинкарук, Полінка Захарук, Любов Гнідан та Вікторія Качковська, танцювальний колектив Трацького ліцею, автор та виконавець багатьох пісень, художній керівник Будинку культури с. Трач Богдан Братівник.

Для малечі було розгорнене ігрове містечко.

На думку господарів і гостей, сільське свято вдалося на славу й запам'яталося яскравістю барв та душевним теплом, завдяки чому всі ще раз переконалися в тому, що мешканці с.Трач вміють не тільки плідно працювати, але й весело розважатися. Це ще раз стало імпульсом для подальшої натхненної та плідної роботи на благо рідного села.  

Фото без опису  

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь