Офіційний сайт. Матеївецька сільська рада
e-mail: mateivoth@ukr.net	   тел. (03433) 9-21-97          графік роботи: пн-пт 8:00-17:15

Семінар «Перспективи розвитку сільських територій ОТГ» відбувся на базі Матеївецької ОТГ.

Дата: 15.08.2018 16:09
Кількість переглядів: 1052

Ефективний розвиток сільських територій може стати передумовою забезпечення спроможності ОТГ. Про це йшлося на дводенному Форумі з розвитку сільгосптериторій, який відбувся минулого тижня. Організатором заходу був обласний Центр розвитку місцевого самоврядування спільно з асоціацією «Інститут кооперації і місцевого самоврядування».


На переконання директора Івано-Франківського ЦРМС Руслана Панасюка, децентралізація створює нові можливості розвитку ОТГ.

  • Земля – основний ресурс розвитку громад. Важливо навчити представників ОТГ використовувати свій потенціал, застосовуючи при цьому інноваційні підходи, – переконаний Руслан Панасюк.

Учасникам Форуму розповідали про особливості регіонального розвитку нашої області, про нові грантові можливості розвитку сільських територій, презентували кращі практики розвитку Матеївецької ОТГ.

Разом з очільниками прикарпатських громад та ОТГ сусідніх областей обговорили практики кооперації сільськогосподарських виробників, використання інновацій та важливість профільної освіти для розвитку аграрних рівнинних територій спільно з Інститутом кооперації та місцевого самоврядування за підтримки Програми ULEAD з Європою / ULEAD with Europe

– Сьогодні є державна підтримка ОТГ, а є можливості та ресурси, які безпосередньо в руках голови об’єднаної територіальної громади. Насамперед, це надходження від плати за землю, це стимулювання аграрного підприємництва і кооперації, – наголошує директор Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Панасюк.

Іноземні гості семінару, депутат Європейського парламенту від Естонії Іварі Падар та Кайдо Тамберг, голова естонського аналогу українських ОТГ громади Отепя, вражені результатами, які вже демонструє реформа децентралізації. Вони наголошують, виклики в обох країн однакові, головне навчитись раціонально використовувати свої ресурси.

  • Для наших країн перший рівень це біологічні ресурси – земля, вода, повітря. Їх потрібно максимально та раціонально використовувати. Проте, на це піде певний час, наприклад, щоб вийти на нові ринки, – каже депутат Європейського парламенту Іварі Падар.

Гості ознайомились з кращими практиками роботи Матеївецької ОТГ, де добре розвинений аграрний напрямок підприємництва. Секретами успішного розвитку села поділився голова громади Петро Книшук. За його словами, це спільна робота і злагоджений колектив, вміле застосування нових технологій та кооперація.

  • Єдиний шлях у цьому напрямі – сільськогосподарська кооперація. Кооперація на селі, одночасно, якщо люди будуть зайняті, вони хочеш не хочеш будуть сплачувати податки. Нехай на перших порах і мізерні, потім більші. А це сприятиме розвитку громади, – вважає голова Матеївецької ОТГ Петро Книшук.

Гості семінару також мали можливість поспілкуватись з представниками новітнього Українського аграрного ліцею та Асоціації сільськогосподарських виробників, членами якої вже сьогодні є понад 100 об’єднаних громад з усієї України. Вони у свої чергу поділились досвідом впровадження кооперативного руху на селі.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь