A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт. Матеївецька сільська рада
e-mail: mateivoth@ukr.net	   тел. (03433) 9-21-97          графік роботи: пн-пт 8:00-17:15

МЕДИЦИНА В ОТГ : КУРС НА РАННЮ ДІАГНОСТИКУ

Дата: 04.03.2019 12:19
Кількість переглядів: 687

З часів незалежності України спостерігається постійний від’ємний показник приросту населення, тобто кількість народжених менша за кількість померлих. У 1991 році населення в Україні перевищувало 51 мільйон осіб, наразі цей показник знизився до 42 мільйонів і продовжує падати. Причинами смертей найчастіше стають серцево-судинні захворювання (67,3%) та онкологія (13,3%), тоді як на зовнішні чинники припадає лише 6,3%. Ситуація виглядає катастрофічною, тому так важливо наразі вивести медицину на нормальний рівень і зменшити, таким чином, кількість смертей через хвороби.


Помітні рухи у бік покращення в сфері медицини та покращення рівня життя почалися із впровадженням реформи децентралізації в Україні. Отримавши повноваження та фінанси у своє розпорядження, громади почали виправляти не надто якісне медичне забезпечення “на місцях”. Переймаючи досвід європейських партнерів громади, що об’єдналися, почали працювати із найбільш болючими сферами – медичною, соціальною, а також зайнялися інфраструктурою. Важливі функції первинної ланки медицини: рання діагностика захворювання, пропагування здорового способу життя та звички стежити за своїм здоров'ям. Такою є філософія Матеївецької об’єднаної територіальної громади, яка має сьогодні значні повноваження з розвитку первинної медицини на своїй території.

Розповідає завідувачка амбулаторії села Перерив Зінаїда Гнатюк, яка має понад 31 рік медичного досвіду, практику терапевта, сімейного лікаря.

  • Медицина у нашій громаді представлена двома амбулаторіями: Залуцькою і нашою, маємо також сім фельдшерсько-акушерських пунктів. Довший час доводилось працювати самій, нині тішусь, що децентралізація дала можливість прийти нам на допомогу ще двом молодим лікарям (і в нашу амбулаторію, і в Залуч). Ми цінуємо і підтримуємо молодих фахівців, намагаємось створити всі умови для того, аби вони хотіли працювати в селі. Особливих проблем у нас ніколи не було, нас завжди чули і допомагали. Чимало зусиль необхідно було для того, щоб роз’яснити людям суть медичної реформи, встановити контакт між лікарями та пацієнтами, пояснити необхідність укладення декларацій в процесі обрання собі лікаря. Треба було пояснити, зокрема, що ми вже не будемо виїжджати на кожне гостре респіраторне захворювання (раніше мали по 20-30 виїздів на день, особливо в час епідемій грипу або вірусної інфекції), аргументувати і переконати в ефективності нових методів роботи. Крім цього, люди звикли самі ходити по різних медичних закладах, консультуватись, лікуватись на власний розсуд. Тепер спочатку треба прийти до нас. Ми обстежуємо і при потребі скеровуємо далі, можемо навіть талон для прийому у вузького спеціаліста забронювати. Доводиться пояснювати алгоритм дій: люди обирають собі сімейного лікаря, укладають з ним договір. Без цього лікаря неможливо отримати направлення на рентген чи на кардіограму, а також неможливо отримати послуги вторинної ланки медицини. Це раціонально і правильно. Сімейний лікар має розпізнати первинні ознаки і зрозуміти, чи може на цьому рівні допомогти пацієнту. Раніше ми працювали з виїздом на місця, приймали пацієнтів у ФАПах, тепер навпаки – люди ідуть до нас в амбулаторію.

Завдяки нашому голові громади маємо автомобіль, призначений для перевезення сидячих хворих. Є комп’ютер, наразі один, але для молодого лікаря Ірини Яворської встановимо ще один. Діють кабінети денного стаціонару, де одночасно можуть перебувати четверо хворих. Проводимо інгаляції, кварцування, УВЧ-процедури та багато іншого. Є все необхідне: електрофорез, інгалятор, УФО-апарат, тубус-кварц, діодинамік, глюкометри, фонендоскопи, кардіограф, нам пообіцяли ще один – для виїздів, сподіваємось також на УЗД-апарат. Усі ліки для надання первинної медичної допомоги є в наявності.   

Фото без опису

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь