A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт. Матеївецька сільська рада
e-mail: mateivoth@ukr.net	   тел. (03433) 9-21-97          графік роботи: пн-пт 8:00-17:15

Життя як пісня, а пісня як життя

Дата: 10.03.2019 10:29
Кількість переглядів: 786

     Щедра на таланти Матеївецька громада. Багато її жителів закоханих у народне мистецтво бережно вишукують, знаходять і зберігають музичні і пісенні перлини, примножують духовну скарбницю, доносять її багатство до широкого слухача. Серед них особливе місце належить Народному аматорському фольклорно-етнографічному колективу «Веселі молодиці» Народного дому с. Перерив. Засновником ансамблю у 1989 році була Марія Михайлівна Трачук. У 1998 році колективу було присвоєно почесне звання «Народний аматорський». З 2012 року керує колективом Ганна Григор’єва.

    З 1989 року і до сьогодні цей колектив активно пропагує українську народну пісню, дає їй безсмертя, а глядачам прекрасні хвилини відпочинку.  

   Головним завданням колективу є популяризація та відтворення традиційних обрядів, збереження фольклорно-етнографічної спадщини української народної культури. За роки існування створили низку програм, які презентують обряди календарних та родинних циклів – «Різдво», «Великодні гаївки», «На толоці на Юрія», «Обжинки», «Лупільники», «Весілля». Колектив успішно працює над освоєнням фольклорного простору Покуття.

    Основа репертуару колективу – українські народні пісні: жартівливі, колядки, щедрівки,   гаївки, обжинкові, весільні. Дзвінкий спів, самобутні та різноманітні костюми справляють незабутнє враження не лише на справжніх шанувальників українського фольклору, а й на людей, які такі пісні могли чути лишень у виконанні своїх бабусь.

   Фольклорно-етнографічний колектив «Веселі молодиці» став справжнім популяризатором кращих зразків народної творчості, демонструючи фольклор Покутського краю на святах та фестивалях. Серед яких участь у обласному святі народної творчості «Розколяда» (2018), XXIV Міжнародному Гуцульському фестивалі (2017), районному святі Розколяди «Славім Різдво на рідній Україні», яке відбувалося у льодовому містечку с. Спас (2017), 

XIV Міжнародному фольклорно-етнографічному фестивалі «Коломийка – 2016», V регіональному фестивалі автентичної карпатської кухні «Смачний Спас» (2016), VI фестивалі-ярмарці «Медовий Спас в Коломиї» (2015).

   Уже кілька років поспіль колектив організовує благодійні концерти для поранених військовослужбовців, учасників війни на Сході України, які перебувають на лікуванні у Коломийському медичному закладі для ветеранів АТО, мешканців геріатричних пансіонатів у м. Коломиї та с. Ковалівка.

       Із створенням Матеївецької ОТГ фольклорно-етнографічний колектив «Веселі молодиці» бере активну участь у житті об’єднаної громади:  у фестивалі «Пісенний водограй», святах сіл Семаківці, Залуччя, Дебеславці. В 2018 році колектив організував свято села Перерив, брав участь у концертній програмі, присвяченій Дню працівників сільського господарства.

     За значну роботу з популяризації народної пісні сільський голова Матеївецької сільської ради об’єднаної територіальної громади Петро Книшук організував для учасників колективу поїздки в Канів на могилу Тараса Шевченка, в Київ та Кам’янець-Подільський. Це ще більше здружує, згуртовує колектив, приваблює нових учасників.

   У цьому році Народному аматорському фольклорно-етнографічному колективу «Веселі молодиці» виповнюється 30 років з дня заснування і хоча більшість учасниць ансамблю мають вже поважний вік, але в душі вони завжди молоді.

   І 10 березня цього року в рамках святкування Шевченківських днів фольклорний ансамбль «Веселі молодиці» підтверджував звання «Народний аматорський». На захід завітали Оксана Ющишин – головний спеціаліст відділу культури і мистецтв Управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Анатолій Заліщук – заступник директора навчально-методичного центру культури і туризму Прикарпаття. А сільський голова Матеївецької об’єднаної територіальної громади Петро Книшук вручив подяки учасникам колективу, які стояли у його витоків: Марії Трачук – засновниці фольклорного ансамблю «Веселі молодиці», Миколі Загорняку – колишньому керівнику колективу та найстаршій учасниці – Парасковії Калиняк.

   Цей дружній, творчий колектив по праву вважається кращим фольклорним ансамблем не тільки у нашій громаді, а й на Івано-Франківщині. А весь час поруч з учасниками колективу йде по життю пісня.

Фото без опису Фото без опису

Фото без опису Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь