A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт. Матеївецька сільська рада
e-mail: mateivoth@ukr.net	   тел. (03433) 9-21-97          графік роботи: пн-пт 8:00-17:15

БОРЦЯМ ЗА ВОЛЮ УКРАЇНИ

Дата: 28.08.2017 16:33
Кількість переглядів: 1291

На пам’ятному для всіх краян місці у Липниках Матеївецької ОТГ відзначили 25 річницю з часу освячення могили борцям за волю України. Чому саме тут? Про це добре пам’ятають місцеві краєзнавці, учасники тих доленосних подій. 1990 року сільський референдум вирішив саме на цьому місці спорудити символічну могилу пам’яті усіх борців за Україну.

 

Далекого 28 липня 1941 року, в день святого Володимира, у Дебеславцях у переповненому храмі відбулась служба Божа і молебень «Про перемогу над ворогами». Цього дня Дебеславці святкували відновлення Української Самостійної Держави – після проголошення Акту 30 червня у Львові. Того урочистого дня у селі освятили приміщення Народного дому, а після того багатолюдна процесія рушила в Липники. Коломийська газета «Воля Покуття» описала ті події. У Липниках процесію зустріла група націоналістів на чолі з Миколою Трутяком – із національними прапорами і приготовленим пам’ятним хрестом. Хрест і місце під могилу всіх мучеників за волю України освятили. А вже в 1990 році для спорудження символічної могили борцям за волю України у Липниках на тому самому місці було обрано на сільському сході організаційну групу. Її очолив Володимир Покидко. Завдяки Степанії Сапович придбали 12-метрову металеву трубу, з якої виготовили хрест на сільському цегельному заводі. Облаштування могили робили силами всієї громади, великий внесок зробила Стефанія Сапович. 19 липня 1992 року могилу борцям за Україну освятили й урочисто відкрили. Це було святом усього села. Відтоді щорічно, ось уже 25 років, у День Незалежності України на цій символічній могилі відбувається вшанування усіх, хто віддав своє життя за Україну. 
З нагоди величної дати у селі встановили сцену. Завітали представники влади, зійшлися мешканці сусідніх сіл. Молилися, згадували історичні події, вшановували пам'ять загиблих за Україну тоді й сьогодні. Слово мали голова ОТГ Петро Книшук, місцевий активіст Володимир Покидко, екс-голова райради Богдан Болюк, керівник апарату РДА Михайло Беркещук. Усі наголошували на тому, що треба пам’ятати про цілі покоління наших предків, які творили націю і боролися за державність. Також варто не забувати про нашу відповідальність перед історією, у теперішні нелегкі дні спільно й непохитно відстоювати суверенність нашої держави, примножувати її традиції та блага, як того вимагає совість і сумління…


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь