Офіційний сайт. Матеївецька сільська рада
e-mail: mateivoth@ukr.net	   тел. (03433) 9-21-97          графік роботи: пн-пт 8:00-17:15

Василь Стефаник – сила справжнього таланту

Дата: 17.05.2021 13:55
Кількість переглядів: 563

Весело витинає скрипка, дрібненько сміються цимбали, голосно їм потакує бас… Музика ходить від хати до хати, стрічається долами з доброю піснею, і вже вони здіймаються в парі понад  русівські горби, легкі і чисті, мов маленькі діти в білих сорочечках. Саме тут, у Русові, що на Снятинщині  14 травня 1871 року народився новеліст світової слави Василь Стефаник.

   14 травня у Будинку культури с. Матеївці працівники закладів культури Матеївецької громади доторкнулися до зболеного слова письменника - видатної постаті в українській літературі як літописця і поборника селянських життєвих відань і кривд, як мужицького прихильника і заступника, поборника прийдешнього життя у кращих його проявах і склали свою вдячність і повагу в данину майстрові слова.

  Життя ламало звичні норми. Василь Стефаник обрав головною справою свого життя жертовну письменницьку працю, у міру свого таланту й сил збагатив і примножив здобутки української літератури.

   У виконанні працівників закладів культури сіл нашої громади пролунали виписані ним картини бідацького життя з його новел «Синя книжечка», «Катруся», «Марія», «Новина», «Камінний хрест», «Сини».

   Любов Стефаника до русівської колиски на дужих плечах горбів, де народжувалося, виростало і вибухало на весь світ могутнє письменникове слово переростала в велику любов до  Великої України.

   На захід завітали заступник сільського голови Матеївецької сільської ради Володимир Багайлюк та начальник відділу освіти, молоді і спорту, культури Світлана Головань.

  У вінку всенародної поваги і любові до Василя Стефаника квітка українського народу має особливу принаду: три томи повного зібрання творів письменника, численні монографічні та літературознавчі праці, есе і спогади про співця-однодумця "Покутської трійці", і ще званого "селянським Бетховеном", "найбільшим талантом", "співцем колективної душі народу", "володарем дум селянських" - за те, що вмів він торкнутися почуттів людських в писаному слові, як струн срібної арфи, за те, що він - Великий Майстер.

 

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь