A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт. Матеївецька сільська рада
e-mail: mateivoth@ukr.net	   тел. (03433) 9-21-97          графік роботи: пн-пт 8:00-17:15

Василь Стефаник – сила справжнього таланту

Дата: 17.05.2021 13:55
Кількість переглядів: 524

Весело витинає скрипка, дрібненько сміються цимбали, голосно їм потакує бас… Музика ходить від хати до хати, стрічається долами з доброю піснею, і вже вони здіймаються в парі понад  русівські горби, легкі і чисті, мов маленькі діти в білих сорочечках. Саме тут, у Русові, що на Снятинщині  14 травня 1871 року народився новеліст світової слави Василь Стефаник.

   14 травня у Будинку культури с. Матеївці працівники закладів культури Матеївецької громади доторкнулися до зболеного слова письменника - видатної постаті в українській літературі як літописця і поборника селянських життєвих відань і кривд, як мужицького прихильника і заступника, поборника прийдешнього життя у кращих його проявах і склали свою вдячність і повагу в данину майстрові слова.

  Життя ламало звичні норми. Василь Стефаник обрав головною справою свого життя жертовну письменницьку працю, у міру свого таланту й сил збагатив і примножив здобутки української літератури.

   У виконанні працівників закладів культури сіл нашої громади пролунали виписані ним картини бідацького життя з його новел «Синя книжечка», «Катруся», «Марія», «Новина», «Камінний хрест», «Сини».

   Любов Стефаника до русівської колиски на дужих плечах горбів, де народжувалося, виростало і вибухало на весь світ могутнє письменникове слово переростала в велику любов до  Великої України.

   На захід завітали заступник сільського голови Матеївецької сільської ради Володимир Багайлюк та начальник відділу освіти, молоді і спорту, культури Світлана Головань.

  У вінку всенародної поваги і любові до Василя Стефаника квітка українського народу має особливу принаду: три томи повного зібрання творів письменника, численні монографічні та літературознавчі праці, есе і спогади про співця-однодумця "Покутської трійці", і ще званого "селянським Бетховеном", "найбільшим талантом", "співцем колективної душі народу", "володарем дум селянських" - за те, що вмів він торкнутися почуттів людських в писаному слові, як струн срібної арфи, за те, що він - Великий Майстер.

 

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь