Держпродспоживслужба розслідує спалах кишкової інфекції в спортивному таборі «Таємниця Карпат»
Держпродспоживслужба розслідує спалах кишкової інфекції в спортивному таборі «Таємниця Карпат»
22 липня 2021 року о 15:30 год. до Яремчанського відділу Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області надійшли екстрені повідомлення про захворювання на гострий гастроентерит серед вихованців спортивних секцій, які прибули 17 липня на відпочинок до дитячого спортивного табору у с. Яблуниця, Поляницької ТГ у відпочинковий комплекс «Таємниця Карпат».
До даного комплексу прибули 215 дітей віком від 6 і до 16 років, а також дорослі – 22 батьків та 11 тренерів з Харківськоі?, Чернігівськоі?, Сумськоі?, Вінницькоі? і Киі?вськоі? областеи?. При поступленні відмічалась загальна слабкість, t 37-37,6°С, нудота, кількаразова блювота, болі в животі, проноси.
Станом на 8:00 год. 23 липня 2021 року всього госпіталізовано 18 осіб, з них 16 дітей до 16 років. Всі потерпілі в задовільному стані.
Після отримання інформації про епідемічне ускладнення, спеціалісти Держпродспоживслужби області в присутності працівників Національної поліції негайно розпочали епідрозслідування даного випадку та здійснили позапланові заходи державного нагляду (контролю) у сферах санітарно-епідемічного благополуччя населення та законодавства про безпечність харчових продуктів, в ході яких встановлено 62 порушення, що могли призвести до виникнення спалаху.
Зокрема:
- вказаний заклад не входить до обласної мережі закладів відпочинку та оздоровлення дітей,
- перевірка готовності для виїзду дітей у табір контролюючими службами не проводилась, відповідний акт (ф 316/0) складений не був, табір дозвільних документів на право приймати дітей на відпочинок не має,
- про заїзд дітей органи місцевого самоврядування за 10 днів сповіщені не були,
- медичних довідок форми № 079/о діти не мають,
- постачальники разом із керівником закладу графіки і маршрути постачання продуктів не склали,
- примірне двотижневе меню з Держпродспоживслужбою не погоджене та відсутнє,
- проведення профілактичних дезінфекційних заходів у приміщеннях (будівлях) і на земельній ділянці табору забезпечується, інші заходи з метою недопущення розмноження гризунів і комах у приміщеннях (будівлях) і на земельній ділянці не проводяться,
- будівлі закладу в окремих приміщеннях вимогам санітарних норм не відповідають і потребують проведення ремонтних робіт – стіни, стеля в тріщинах, штукатурка місцями відпадає, двері та вікна пошкоджені, потребують заміни,
- набір та площа приміщень обідні зали не розраховані на одночасне обслуговування усіх дітей у одну зміну з розрахунку 1,0 кв. м на 1 місце; кількість місць у обідньому залі недостатня і не відповідає санітарним вимогам. Діти харчуються у дві зміни,
- заклад не забезпечено доброякісною питною водою у відповідності з ДСанПіН 2.2.4–171-10, лабораторні дослідження вихідної води не проводяться,
- гарячим водопостачанням виробничі приміщення харчоблоку, пральні, ванни, душові, вмивальні забезпечуються не постійно, по графіку,
- всі житлові приміщення відпочинкового закладу та їдальні прибираються не регулярно та не якісно; не проводиться підмітання вологим способом, обмітання павутиння, видалення пилу, протирання меблів, радіаторів, підвіконь,
- зберігання прибирального інвентарю не впорядковано, інвентар не промаркований; не проводиться знезараження ганчір’я для миття підлоги, щіток, віників; зберігання прибирального інвентарю не впорядковано; килимки для душових також не знезаражуються,
- харчоблок табору розташований в пристосованому приміщенні та не має повного набору обробних цехів та розробних столів,
- санітарні вимоги щодо зберігання продуктів харчування не дотримуються: недостатньо холодильного обладнання, не ведеться температурний графік, не дотримується товарне сусідства, відсутні стікери на продуктах, холодильник своєчасно не розморожується,
- бракераж сирих продуктів не проводиться,
- режим харчування, калорійність та норми вживання білків, жирів, вуглеводів не відповідають вимогам Норм, затверджених ПКМУ № 1591,
- складання щоденних меню-розкладів не проводиться,
- видача готової продукції здійснюється без участі бракеражної комісії,
- кулінарна обробка харчових продуктів, технологія приготування страв проводиться з порушеннями, недостатньо технологічного обладнання,
- правила миття обладнання та інвентарю не дотримуються,
- у бракеражному журналі готових блюд закладання основних продуктів, зняття проби і дозвіл на видачу не відзначається,
- харчові продукти без супровідних документів, що засвідчують їх якість та безпеку,
- дезінфікуючі середники в закладі відсутні,
- персонал не пройшов гігієнічне навчання та періодичний медичний огляд, відсутні особові медичні книжки,
- медичний персонал у закладі відсутній, медичного пункту та ізолятора немає.
Щодо існуючих вимог адміністрація закладу була попереджена на початку липня поточного року, про що було вручено пам’ятку під розпис.
Проте, в значній мірі є вина і організаторів дитячого відпочинку, які не перевірили, у яких умовах будуть відпочивати діти.
Готується розпорядження про тимчасове припинення роботи закладу терміном на 10 днів до усунення виявлених порушень.
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області https://vetif.gov.ua/