Дотримуйтесь заходів профілактики харчових отруєнь в побуті!
Дотримуйтесь заходів профілактики харчових отруєнь в побуті!
Здорове харчування – це найважливіший соціальний фактор, що визначає здоров’я населення. Воно позначається на працездатності людини, фізичній активності та тривалості життя. Однак, продукти харчування при певних умовах можуть стати причиною різних кишкових інфекцій і харчових отруєнь. Щоб їжа була безпечною, вона повинна відповідати діючим правилам безпеки і гігієнічним нормативам: за смаком, запахом, санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками. Якщо не дотримуватись елементарних правил гігієни при зберіганні та приготуванні харчових продуктів, то можуть виникнути отруєння.
Джерела харчових отруєнь різноманітні: бактеріальні і не бактеріальні. Хвороботворні мікроби можуть потрапити в їжу від хворої тварини чи людини, від носія інфекційних захворювань, з брудних рук, брудної тари. Нерідко їх заносять мухи, гризуни. При сприятливих умовах в їжі мікроби швидко розмножуються і виділяють отруйні речовини – токсини. Бактеріальні харчові отруєння зазвичай мають раптовий початок, гострий перебіг. Клінічно вони проявляються такими симптомами як: блювання, пронос, підвищена температура. Найбільш часто реєструються кишкові інфекції викликані сальмонелами та харчові отруєння викликані токсином стафілокока.
Для профілактики харчових отруєнь в домашніх умовах необхідно:
1. дотримуватись правил особистої гігієни;
2. утримувати в чистоті кухню, обладнання та інвентар;
3. використовувати в їжу продукти придбані тільки в торгових місцях та підприємствах громадського харчування;
4. мати окреме обладнання та ножі для готових і сирих продуктів;
5. забезпечувати захист продуктів від комах;
6. при зберіганні продуктів в домашніх умовах дотримуватись температурного режиму;
7. овочі та фрукти ретельно промивати проточною водою;
8. дотримуватися термінів зберігання продуктів харчування, звертати увагу на маркування продукції;
9. дотримуватись гігієнічних вимог при приготуванні домашніх консервів.
Харчові отруєння можуть нести небезпеку для життя, тому не піддавайте ризику своє здоров’я і здоров’я вашої сім’ї, уважно ставтесь до вибору продуктів харчування, тоді прийом їжі буде викликати тільки задоволення.
Зав. відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань - Василь КОЗОВИЙ