A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт. Матеївецька сільська рада
e-mail: mateivoth@ukr.net	   тел. (03433) 9-21-97          графік роботи: пн-пт 8:00-17:15

Дотримуйтесь заходів профілактики харчових отруєнь в побуті!

Дата: 21.09.2022 10:49
Кількість переглядів: 215

Дотримуйтесь заходів профілактики харчових отруєнь в побуті!


Фото без опису     Здорове харчування – це найважливіший соціальний фактор, що визначає здоров’я населення. Воно позначається на працездатності людини, фізичній активності та тривалості життя. Однак, продукти харчування при певних умовах можуть стати причиною різних кишкових інфекцій і харчових отруєнь. Щоб їжа була безпечною, вона повинна відповідати діючим правилам безпеки і гігієнічним нормативам: за смаком, запахом, санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками. Якщо не дотримуватись елементарних правил гігієни при зберіганні та приготуванні харчових продуктів, то можуть виникнути отруєння. 
     Джерела харчових отруєнь різноманітні: бактеріальні і не бактеріальні.  Хвороботворні мікроби можуть потрапити в їжу від хворої тварини чи людини, від носія інфекційних захворювань, з брудних рук, брудної тари. Нерідко їх заносять мухи, гризуни.  При сприятливих умовах в їжі мікроби швидко розмножуються і виділяють отруйні речовини – токсини. Бактеріальні харчові отруєння зазвичай мають раптовий початок, гострий перебіг. Клінічно вони проявляються такими симптомами як: блювання, пронос, підвищена температура. Найбільш часто реєструються кишкові інфекції викликані сальмонелами та харчові отруєння викликані токсином стафілокока. 


       Для профілактики харчових отруєнь в домашніх умовах необхідно: 

1.    дотримуватись правил особистої гігієни;

2.    утримувати в чистоті кухню, обладнання та інвентар;

3.    використовувати в їжу продукти придбані тільки в торгових місцях та підприємствах громадського харчування;

4.    мати окреме обладнання та ножі для готових і сирих продуктів;

5.    забезпечувати захист продуктів від комах;

6.    при зберіганні продуктів в домашніх умовах дотримуватись температурного режиму;

7.    овочі та фрукти ретельно промивати проточною водою;

8.    дотримуватися термінів зберігання продуктів харчування, звертати увагу на маркування продукції;

9.    дотримуватись гігієнічних вимог при приготуванні домашніх консервів.

     Харчові отруєння можуть нести небезпеку для життя, тому не піддавайте ризику своє здоров’я і здоров’я вашої сім’ї, уважно ставтесь до вибору продуктів харчування, тоді прийом їжі буде викликати тільки задоволення.

Зав. відділення епідеміологічного нагляду  (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань - Василь КОЗОВИЙ
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь