A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт. Матеївецька сільська рада
e-mail: mateivoth@ukr.net	   тел. (03433) 9-21-97          графік роботи: пн-пт 8:00-17:15

Про проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) на централізованих водопроводах

Дата: 13.04.2023 15:18
Кількість переглядів: 107

Фото без описуЗабезпечення державного санітарно-епідеміологічного нагляду за станом об’єктів водопостачання та якістю питної води, яка подається споживачам, – один із важливих напрямків діяльності Держпродспоживслужби Івано-Франківщини.

Кожному споживачеві питної води державою гарантується право вільного доступу до інформації про якість питної води (ст. 9 Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення»). Тому, будь-який пересічний громадянин має право звернутися до органів місцевого самоврядування, на яких покладено забезпечення інформування населення про якість питної води та стан питного водопостачання та водовідведення, для отримання відповідної інформації.

Вживання недоброякісної питної води негативно впливає на здоров'я людини. Це може відбуватися як при вживанні води для пиття і приготування їжі, так і при купанні та плаванні, заняттях водними видами спорту в такій воді. Вода річок та інших відкритих водойм може негативно вплинути на здоров'я людини, якщо забруднена речовинами, що потрапили до неї з промисловими, побутовими, сільськогосподарськими скидами, недостатньо очищена і знезаражена.

З водою можуть передаватися різноманітні інфекційні захворювання (вірусний гепатит А, ротовірусна інфекція, черевний тиф, паратифи, дизентерія та інші кишкові інфекції), а також яйця гельмінтів, збудники протозойних захворювань. Патогенні збудники можуть потрапляти у воду з різними нечистотами та відходами, тому безпека води в епідемічному плані є однією з головних вимог.

Вимоги до якості питної води викладені в Державних санітарних правилах і нормах ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», де зазначено, що питна вода призначена для споживання людиною, повинна відповідати гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості і нешкідливий хімічний склад.

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області у 2023 році продовжує здійснювати державний нагляд за водопроводами в області. Всього налічується 39 централізованих водопроводів, всі водопроводи паспортизовані.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області розроблено Регіональну програму зі здійснення контролю за забезпеченням населення Прикарпаття якісною питною водою, яку затверджено рішенням колегії 03.02.2023 р.   Відповідно до програми розроблено план заходів, видано відповідне доручення територіальним управлінням та відділам.

У І кварталі 2023 року  проведено 6 позапланових заходів державного нагляду (контролю) на централізованих водопроводах.

Відібрано 44 проби води питної, зокрема: 18 для дослідження за мікробіологічними, 18 для дослідження за санітарно-хімічними показниками, 8 для дослідження за радіологічними показниками.

За результатами досліджень 3 проби питної води  не відповідали  вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» за санітарно-хімічними показниками.

За результатами перевірок водопроводів винесено 5 приписів.

Проведення позапланових задів державного нагляду (контролю) централізованих водопроводів продовжуватиметься і надалі.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь